«Δεν με φοβίζει τίποτα!»

Αποφασισμένος για μια καλύτερη Εθνική Ανδρών εμφανίστηκε ο νέος Ομοσπονδιακός Προπονητής Νίκος Γραμματικός.

Στο ξενοδοχείο Palace στη Γλυφάδα πραγματοποιήθηκε η συνέντευξη Τύπου της Ομοσπονδίας Χειροσφαιρίσεως Ελλάδος για την επίσημη παρουσίαση του νέου Ομοσπονδιακού Προπονητή της Εθνικής Ανδρών Νίκου Γραμματικού.
Αυτό το διάστημα το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα βρίσκεται σε προετοιμασία ενόψει των διεθνών φιλικών αναμετρήσεων (26 και 28 Ιουλίου) με την Τυνησία.
Παράλληλα μετά την κλήρωση στη Βιέννη, έγινε γνωστό ότι η Εθνική μας ομάδα θα ταξιδεύσει στα Νησιά Φερόε το διάστημα 13-15 Ιανουαρίου 2017, όπου και θα διοργανωθεί ο Α’ όμιλος (Ελλάδα, Κύπρος, Νησιά Φερόε) της 1ης προκριματικής φάσης του EURO 2020.

Αναλυτικά τα όσα ειπώθηκαν στην συνέντευξη Τύπου:

«Η Εθνική Ανδρών είναι πρώτη προτεραιότητα»

743685Κώστας Γκαντής (Πρόεδρος Ομοσπονδίας Χειροσφαιρίσεως Ελλάδος): «Σήμερα είναι μια ξεχωριστή ημέρα. Επιλέξαμε για την συνέντευξη Τύπου τον χώρο, όπου κατέλυσε η Εθνική Ανδρών για πρώτη φορά υπό τις οδηγίες του Νίκου Γραμματικού. Νωρίτερα είχαμε και μια πρώτη συζήτηση ανάμεσα στην διοίκηση, τους αθλητές και το τεχνικό επιτελείο. Ήρθε η ώρα να παρουσιάσουμε τον νέο προπονητή. Μετά τα προκριματικά του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος τον Ιανουάριο, η Ομοσπονδία αποφάσισε να πάει σε μία αλλαγή στην τεχνική ηγεσία. Πριν ένα μήνα έγινε η επιλογή στο πρόσωπο του Ολυμπιονίκη και Παγκοσμιονίκη Νίκου Γραμματικού με θητεία σε Ελλάδα και Ευρώπη. Είναι γνώριμος σε όλους σας. Είναι γνωστό το όνομα του σε όλον τον φίλαθλο κόσμο στην Ελλάδα και πέρα από τα όρια του χάντμπολ. Είναι η δεύτερη φορά που συνεργάζεται μαζί η Ομοσπονδία, καθώς πριν κάποια χρόνια ήταν προπονητής της Εθνικής Νέων. Έχω την εντύπωση ότι η πορεία του Νίκου Γραμματικού στην Εθνική, πιστοποιεί από μόνη της και την αγάπη του για την ομάδα. Ξέρει το ελληνικό χάντμπολ, τους αθλητές, έχει την τεχνογνωσία για να διαχειριστεί την όλη κατάσταση. Έχουμε κάνει τον προγραμματισμό μας. Όπως γνωρίζεται το διάστημα 13-15 Ιανουαρίου 2017 στα Νησιά Φερόε, θα διεξαχθούν οι πρώτοι επίσημοι αγώνες για τα προκριματικά του EURO 2020 με αντιπάλους τα Νησιά Φερόε και την Κύπρο, όπου προκρίνεται μία ομάδα. Την επόμενη εβδομάδα η Εθνική θα αγωνιστεί σε δύο διεθνή φιλικά απέναντι στην Τυνησία, που προετοιμάζεται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Ο προπονητής θα έχει την ευκαιρία να δει σε αυτά τα παιχνίδια σε τι επίπεδο βρισκόμαστε και τι μπορούμε να κάνουμε. Αυτή η συνεργασία ότι και να γίνει θα αφήσει το αποτύπωμα της στο ελληνικό χάντμπολ. Εύχομαι αυτή την πορεία που είχε ως αθλητής στην Εθνική να την έχει και ως προπονητής».

Για το αν η Ομοσπονδία έχει εξασφαλίσει τους οικονομικούς πόρους για να έχει ένα καλύτερο μέλλον η Εθνική Ανδρών:
«Η Ομοσπονδία και τα προηγούμενα χρόνια και τώρα, υλοποιεί την ίδια πολιτική. Η Εθνική Ανδρών είναι πρώτη προτεραιότητα. Φέτος ειδικά έχουμε κάνει επανεκκίνηση και στην Εθνική Γυναικών και στην Νέων και στην Εφήβων και στο Beach Handball. Είναι αλήθεια ότι τα οικονομικά μας δεν είναι σε καλό επίπεδο. Ξέρει και ο προπονητής την κατάσταση. Θα κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε. Θα δώσουμε και αυτά που δεν έχουμε».

Για το νέο πρωτάθλημα:
«Έγιναν διάφορες προτάσεις για την αλλαγή του συστήματος και επιλέξαμε το σύστημα που παρουσιάστηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης. Αυτό επιλέχθηκε για δύο λόγους. Πρώτον λόγω της οικονομικής κατάστασης των σωματείων με τα οποία έχουμε άριστη επικοινωνία και δεύτερον για να έχουμε μεγαλύτερο κενό για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την Εθνική Ανδρών. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εξασφαλίσουμε μεγαλύτερο μπάτζετ για τις Εθνικές ομάδες και την ανάπτυξη».

«Η συνεργασία με το ΟΑΚΑ είναι στρατηγικής σημασίας για την Ομοσπονδία»

743683Κώστας Σταματιάδης (Γενικός Γραμματέας ΟΧΕ): «Σας καλωσορίζουμε σε έναν χώρο που έχει ιστορική σημασία για την Εθνική Ανδρών. Είμαστε σήμερα εδώ για να παρουσιάσουμε εντός εισαγωγικών, τον Νίκο Γραμματικό, διότι όλοι τον γνωρίζετε. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται ιδιαίτερης παρουσίασης. Δεν υπάρχει άνθρωπος του ελληνικού αθλητισμού που να μην τον γνωρίζει. Είναι ένα περιουσιακό στοιχείο του ελληνικό χάντμπολ και ένα σπουδαίο όνομα. Ωρίμασαν οι συνθήκες για να αξιοποιηθεί προπονητικά στην Εθνική Ανδρών, στην οποία προσέφερε τα μέγιστα ως αθλητής με αποκορύφωμα την Ολυμπιάδα του 2004 και το Παγκόσμιο του 2005. Είναι σημειολογικό το γεγονός ότι τα πρώτα του παιχνίδια στον πάγκο της Εθνικής, θα είναι στην Τυνησία, εκεί που το 2005 μαζί με τους συμπαίκτες του, κατέλαβαν την 6η θέση στον κόσμο. Καλωσορίζω και επισήμως τον Νίκο στο τιμόνι της Εθνικής ομάδας».

Για το γηπεδικό πρόβλημα της Εθνικής και κάποιων σωματείων, όπως η ΑΕΚ:
«Αυτό είναι ένα πρόβλημα που ταλανίζει το ελληνικό χάντμπολ και ειδικότερα τα σωματεία της Αθήνας πάρα πολλά χρόνια. Ένας από τους βασικούς στόχους της Ομοσπονδίας ήταν να εξασφαλιστεί μία εγκατάσταση που θα αποτελέσει το σημείο αναφοράς του χάντμπολ στην Αττική. Να αποκτήσουν ένα σπίτι στην Αθήνα όλες οι Εθνικές ομάδες και παράλληλα να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε και σωματεία που έχουν πρόβλημα, ένα από αυτά είναι και η ΑΕΚ. Άρα λοιπόν έχουμε κάνει αθόρυβα όλο αυτό το διάστημα κινήσεις πάνω σε αυτή την κατεύθυνση. Αυτή την στιγμή βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο. Έχουμε μια καταρχήν συμφωνία με το ΟΑΚΑ για την αίθουσα Γ. Κασιμάτης. Η συμφωνία αφορά το ΟΑΚΑ και την ΟΧΕ. Κάποιες ώρες καθημερινά η αίθουσα θα χρησιμοποιείται από την Ομοσπονδία. Επίσης θα γίνουν και κάποιες εργασίες (είτε σε επίπεδο τεχνικό, είτε υλικού) από τους δύο φορείς, ώστε να διεξάγονται εκεί και αγώνες. Είναι ένα project σε εξέλιξη. Είμαστε στην διαδικασία να συζητήσουμε τις λεπτομέρειες. Από κει και πέρα μόλις ολοκληρωθεί η συμφωνία, θα μπούμε και στην διαδικασία να μιλήσουμε και για κάποια σωματεία, όπως είναι και η ΑΕΚ. Αυτή είναι η τωρινή πραγματικότητα. Ελπίζουμε τις επόμενες ημέρες να έχουμε οριστική συμφωνία. Για εμάς είναι μία συνεργασία στρατηγικής σημασίας, διότι αποκτούμε σπίτι στην Αττική για τουλάχιστον πέντε χρόνια. Φυσικά εκεί δεν μπορεί να παίζει η Εθνική Ανδρών επίσημα παιχνίδια, διότι απαιτείται γήπεδο με αντικριστή κερκίδα».

Για το γηπεδικό πρόβλημα και τις ενέργειες της ΟΧΕ:
«Ετοιμάζουμε ένα έγγραφο προς τους αρμόδιους φορείς, το Υπουργείο, την Περιφέρεια και τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων που θα γίνεται αναφορά στο πρόβλημα μας, ειδικότερα στην Αττική. Γενικότερα το θέμα είναι οι προδιαγραφές των κλειστών γυμναστηρίων. Θα πρέπει να σταματήσει ο τεχνικός ρατσισμός εναντίον του χάντμπολ εδώ και 25 χρόνια. Δεν μπορεί να χτίζονται κλειστά γυμναστήρια σε τεράστιες εκτάσεις και να είναι προδιαγραφών αυστηρά μόνο για μπάσκετ. Τελευταίο παράδειγμα είναι το κλειστό των Αγίων Αναργύρων. Ένα γήπεδο που ήταν από τα πρώτα που παιζόταν χάντμπολ στην Αττική. Γκρεμίστηκε για να χτιστεί καινούργιο, το οποίο είναι μικρότερο και δεν χωράει το άθλημα!»

«Εγώ δεν έχω αναστολές, εμένα με νοιάζει να κερδίζει η ομάδα»

743686Νίκος Γραμματικός (Ομοσπονδιακός Προπονητής): «Ευχαριστώ τον Πρόεδρο και τον Γενικό για τα καλά τους λόγια. Είναι ιδιαίτερη τιμή για μένα. Η Εθνική είναι πάνω από όλους και από όλα. Οι συνθήκες είναι αρκετά δύσκολες, έτσι ήταν και παλαιότερα, έτσι έχουμε μάθει άλλωστε να πορευόμαστε. Είναι πρόκληση. Είμαι εδώ, φαντάζομαι και με την βοήθεια και την συσπείρωση όλου του αθλήματος για να ανταποκριθούμε. Χρειάζεται επιμονή, υπομονή, αλλά πιστεύω σε βάθος χρόνου μπορούμε να δημιουργήσουμε αρκετά καλά πράγματα».

Για το αν είναι ικανοποιημένος για τις συνθήκες που συνάντησε σε αγωνιστικό επίπεδο και αν σκέφτεται να αλλάξει φιλοσοφία και πρόσωπα:
«Προφανώς κάθε προπονητής προσπαθεί να αναπτύξει την δική του φιλοσοφία. Είναι ένα ξεκίνημα. Είμαι εδώ μαζί με τους συνεργάτες μου, να φτιάξουμε σε βάθος χρόνου έναν κορμό. Μέχρι να γίνει αυτό θα αξιολογηθούν πολλοί αθλητές. Αυτοί που θέλουν να παίξουν και αυτοί που μπορούν. Το επίπεδο είναι γνωστό, αυτό έχουμε. Οι συνθήκες είναι συγκεκριμένες. Ξεκινήσαμε από το μηδέν. Μας έχουν καλέσει από την Τυνησία που είναι μια τιμητική πρόσκληση. Πρέπει να ανταποκριθούμε και να είμαστε ανταγωνιστικοί απέναντι σε μία έτοιμη ομάδα που θα δώσει τα τελευταία της φιλικά πριν το Ρίο».

Για το πρωτάθλημα και το επίπεδο του:
«Είναι σαφές ότι δυνατό πρωτάθλημα, σημαίνει δυνατή Εθνική ομάδα. Πιστεύω το φετινό πρωτάθλημα θα είναι ανταγωνιστικότερο από το περσινό, βάσει των κινήσεων που γίνονται από κάποιες ομάδες».

Για το αν τον φοβίζει ότι η Εθνική ξεκινάει από το μηδέν και το γεγονός ότι η μια Εθνική ομάδα χρειάζεται διαφορετική διαχείριση από έναν σύλλογο:
«Δεν με φοβίζει τίποτα και δεν θα σταθεί κανένα εμπόδιο μπροστά μου. Είμαι απολύτως βέβαιος και ρεαλιστής. Είναι μια βάση να ξεκινήσουμε από κάπου. Έχουμε συμφωνήσει με τον Πρόεδρο και την Ομοσπονδία να προσθέσουμε εργατοώρες. Για αυτό και επιλέξαμε την συνεργασία πλήρους απασχόλησης. Θέλουμε να ξεκολλήσουμε και να πάμε όσον το δυνατόν ψηλότερα».

Για το πώς θα καταφέρει να συσπειρώσει τον κόσμο γύρω από την Εθνική:
«Όπως είπα και στους αθλητές, είμαι διατεθειμένος να έχω επαφή με όλους και με τα παιδιά που παίζουν στο εξωτερικό και με τα παιδιά που παίζουν στο εσωτερικό. Και με τους ίδιους και με τους προπονητές τους και με τους εκπροσώπους τους. Μέχρι τώρα η εικόνα που λαμβάνω είναι θετική και είπαν θα στηρίξουν. Τώρα αν αλλάξει αυτό, δεν μπορώ να το ξέρω».

Για το αν υπάρχει το υλικό για την Εθνική Ανδρών και ειδικότερα αν έρχονται παιδιά από τις μικρότερες Εθνικές ομάδες:
«Ένας μεγάλος βαθμός δυσκολίας είναι ότι πρέπει να συνδέσω αθλητές διαφορετικών ηλικιών. Δεν υπάρχουν πια γενιές που να έχουν 5-6 τοπ αθλητές. Υπάρχουν παιδιά μεγάλα παιδιά όπως είναι ο Κώστας Τσιλιμπάρης και που η βοήθεια του είναι σημαντική και έχουμε να κάνουμε και με πολύ νεαρά παιδιά. Στήνοντας μια νέα προσπάθεια, βασικό ρόλο παίζουν και οι συνεργάτες και θα ήθελα σε αυτό το σημείο να αναφέρω ότι άμεσος συνεργάτης μου είναι ο Γιώργος Βασιλειάδης, που προέρχεται από το σωματείο της ΧΑΝΘ».

743678Για το αν υπάρχει στη σκέψη του η χρησιμοποίηση πιο έμπειρων αθλητών:
«Για τα συγκεκριμένα φιλικά με την Τυνησία έγιναν κάποιες κλήσεις. Για τις κλήσεις αυτές υπήρξε επαφή με όλα τα παιδιά από Ελλάδα και εξωτερικό. Κάποιοι είναι σε αναζήτηση ομάδας, κάποιοι άλλοι είναι τραυματίες, άλλοι έχουν προσωπικούς λόγους. Η πραγματικότητα είναι πως όλοι έδειξαν διάθεση να είναι δίπλα στην ομάδα. Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και με τους παλιούς συνοδοιπόρους μου στην Εθνική. Έχουμε μια ξεκάθαρη, αληθινή σχέση. Περάσαμε πολλά μαζί και από την πρώτη στιγμή μου είπαν ότι θα είναι στο πλευρό της Εθνικής. Τώρα αυτό θα είναι για ένα, για δύο, για πέντε, για δέκα παιχνίδια. Εγώ δεν έχω αναστολές και ο Πρόεδρος αν είχε τις προϋποθέσεις, θα έμπαινε να παίξει. Εμένα με νοιάζει να κερδίζει η ομάδα».

Για το αν αυτό σημαίνει ότι θα κληθούν στο μέλλον Καρυπίδης, Σανίκης, Αλβανός και οι άλλοι αθλητές της Εθνικής του 2004 και του 2005:
«Νομίζω απάντησα. Είναι δεδομένο ότι θέλουμε να φτιάξουμε μία ομάδα με μέλλον και νέα παιδιά. Από κει και πέρα αν πρέπει για να κερδίσουμε να παίξουν οι αθλητές με μεγαλύτερη εμπειρία, θα μπουν να παίξουν. Είναι ευχάριστο και πολύ σημαντικό ότι όλα αυτά παιδιά που αναφέρατε και όχι μόνο, είναι δίπλα στην Εθνική και αν χρειαστεί θα έρθουν να βοηθήσουν και να στηρίξουν τους νεότερο

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 
Αθλητικός Σύλλογος Ιωνικός Νέας Φιλαδέλφειας

 

Διεύθυνση
Νικολάου Τρυπιά 31
143 41, Νέα Φιλαδέλφεια

 

Πληροφορίες 

ΟΜΑΔΕΣ

 
Ομάδα Ανδρών
Ομάδα Εφήβων
Ομάδα Παίδων
Ομάδα Παμπαίδων Α
Ομάδα Παμπαίδων Β
Ομάδα Μίνι

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

 

Ιωνικός Αθλητικός Σύλλογος Ν.Φ.
http://www.ionikosnf.gr

 

Ομοσπονδίας Χειροσφαίρισης Ελλάδας Ο.Χ.Ε.
http://www.handball.org.gr

 

Ένωση Σωματείων Χειροσφαίρησης Ατιικής

ionikosnf handball logo big

© 2016 Ionikos NF Handball. All Rights Reserved.